تصادف مرگبار در جاده قم کاشان با سه فوتی (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) امضای قرارداد همکاری ایران و روسیه برای تحقیقات سلولی و ژن‌درمانی تصادف تریلی و مینی بوس در خواف با پنج مصدوم (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) لاک‌پشت غول‌پیکر صد ساله‌ برای نخستین‌بار مادر شد + عکس صالحی‌امیری وارد ترکیه شد (۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) بازداشت ۸۴ نفر درخصوص فروش سؤالات کنکور ۱۴۰۴ ایران، رتبه سوم جهان در بحران فرونشست زمین | خراسان رضوی، رکورددار این مخاطره در کشور پیش‌بینی هواشناسی مشهد و خراسان رضوی امروز (جمعه، ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴) | دمای مشهد به ۳۶ درجه می‌رسد وزیر علوم: افزایش ظرفیت پذیرش در کنکور نداریم | برای همه داوطلبان صندلی خالی وجود دارد اسامی فراورده‌های بهداشتی غیرمجاز در حوزه مراقبت از مو و بدن اعلام شد شمارش معکوس برای جبران کمبود «پنتاوالان» | پیگیری شهرآرانیوز از وضعیت کمبود واکسن پنج‌گانه نوزادان توزیع شیر مدارس در سال تحصیلی جدید قطعی شد| شش همت اعتبار برای حدود ۸ میلیون دانش‌آموز کشور مرگ یک جوان بر اثر حمله پلنگ در تربت حیدریه توضیحات سازمان سنجش درباره آزمون اختصاصی پذیرش دانشجو - معلم انتقال یک ایرانی از زندان چین به کشور پس از ۱۸ سال وقوع بارش‌های رگباری همراه با وزش باد در خراسان رضوی از امروز (۴ اردیبهشت ۱۴۰۴) حجاج ایرانی از بحث تنش‌زا و همراه‌داشتن مواد اسیدی و دارو‌های پودرشده پرهیز کنند مشاهده لاشه دو توله پلنگ ایرانی در پارک ملی خَبر کرمان بازداشت ۴ نفر از عوامل پخش برنامه تفرقه‌افکنانه در صداوسیما، با دستور قضایی از «هرمز» تا «کوچه»؛ تکرار یک تراژدی توریستی؟ توضیحات رئیس مرکز اطلاع‌رسانی وزارت آموزش و پرورش در خصوص نگرانی از پلیسی شدن محیط مدارس جزئیات زورگیری از دانشجویان خواجه نصیرالدین طوسی آزادی ۸۲۹ نفر از زندانیان جرائم غیرعمد در سال ۱۴۰۳ | فقط ۷۲۰ زندانی بدهکار دیگر در زندان‌های استان باقی مانده‌اند فراخوان چهارم جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی از شهریورماه ۱۴۰۴ رهایی نوجوان ۱۶ساله از چنگ گروگان‌گیران در عملیات پلیس (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) تصادف زنجیره‌ای در محور ملک‌آباد - مشهد؛ انتقال ۱۱ مصدوم به بیمارستان (۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) ماجرای مرگ همزمان ۶ نفر در خانه باغی در ارومیه + فیلم و علت فوت هشدار سطح زرد هواشناسی در خراسان رضوی در پی پیش‌بینی افزایش دما (چهارشنبه، ۳ اردیبهشت ۱۴۰۴) رفع توقیف گواهینامه رانندگان متخلف نوروز ۱۴۰۴ در خراسان رضوی
سرخط خبرها

یادی از میرزاکوچک خان جنگلی هم زمان با سالروز شهادتش

  • کد خبر: ۱۹۷۷۹۹
  • ۱۱ آذر ۱۴۰۲ - ۱۲:۱۲
یادی از میرزاکوچک خان جنگلی هم زمان با سالروز شهادتش
میرزایونس متولد گیلان بود. همان استانی که مردمانش در قیام علیه بی کفایتی شاهان قاجار و هرج و مرج‌های آن ها، در میان دیگر استان‌ها پیش گام بودند.

به گزارش شهرآرانیوز، میرزایونس اگر به دنبال اقتضائات سیاسی اجتماعی زمانه اش با عــنــوان سردار جنگل در دل تاریخ ایران ماندگار نمی‌شد، باز هم در لباس روحانیت می‌توانست به عــنـوان چهره‌ای اثرگذار و برجسته، مانا بماند؛ زیرا همواره به صراحت لهجه، روحیه حق طلبی، عدالت جویی، مردم داری و خون گرمی شهرت داشت و به این ترتیب، به راحتی در دل اقشار گوناگون جامعه نفوذ می‌کرد.

میرزایونس متولد گیلان بود. همان استانی که مردمانش در قیام علیه بی کفایتی شاهان قاجار و هرج و مرج‌های آن ها، در میان دیگر استان‌ها پیش گام بودند.

میرزایونس نیز متأثر از استادش، آخوند خراسانی، درست از روز‌هایی که گیلانی‌ها آماده حرکت به سمت قزوین بودند تا تهران را تصرف کنند، دست از درس و بحث کشید و به طرف قزوین به راه افتاد تا به جمع مشروطه طلبان بپیوندد.

پس از آن، با آغاز جنگ جهانی اول، هنگامی که ایران به صراحت بی طرفی اش را اعلام کرده بود، با مشاهده نفوذ نیرو‌های روس در گیلان و تجاوز و دزدی و غارت مردم، تصمیم گرفت با نفوذ اجتماعی و قدرت رهبری خود، نیرو‌های قدرتمندی را در اطراف خودش جمع کند تا علیه عامل متجاوز خارجی قیام کنند.

از شیخ علی شیشه بر که ساکن طبقه متوسط جامعه بود تا دکتر حشمت که از تحصیل کردگان خوش نام شهر بود، به سرعت به او ملحق شدند تا با مدیریت نیرو‌های مردمی در قالب عملیات کمین و شبیخون، به روس‌ها نزدیک شوند و آنان را تارومار کنند.

دراین میان بار‌ها از سوی قوای روس یا نیرو‌های وابسته آنان در داخل از جمله لوطی عبدالرزاق و مفاخــرالملک ضربه خورد، اما هرگز در آن دوره شکست نخورد. رفته رفته تصمیمـات مهم او و یارانش در قالب «هیئت اتحاد اسلام» گرفته و همه مسیر‌ها با هدف اخراج نیرو‌های بیگانه و برقراری دولت مردمی طراحی می‌شد. میرزا با سابقه فعالیت‌های مشـروطه خواهانه اش عملا در برابر دولت ایستاده بود، اما درنهایت به دلیل قیام علیه نیرو‌های خارجی، دولت مرکزی او را تحسین می‌کرد و گاه با تسامح در موقعیت‌های مختلف، حمایت می‌شد.

در ادامه راه، بخشی از نیرو‌های روس در سال ۱۹۱۷ با انقلاب بلشویکی از ایران خارج شدند، اما بخش باقی مانده آنان در ایران یعنی قوای ژنرال بیچراخوف که با انگلیس متحد بودند، طی نامه‌ای از میرزا خواستند تا علاوه بر دادن مجوز عبور از گیلان به سوی قفقاز، پاسگاه‌های این منطقه را برای تجهیز در اختیار آنان قرار دهد. مخالفت میرزا با این درخواست، آغاز جنگی تمام عیار در کنار منجیل بود که در ادامه با تصرف چندباره رشت به دست انگلیس ها، به آتش بس انجامید.

دولت نیز پس از این جنگ، از میرزاکوچــک خان خواست تا در امنیت کامل به عتبات برود و نیروهایش را در اختیار دولت قرار دهد، اما مخالفت میرزا ایــن بار به درگیری داخلی و جنگ با نیروهای دولتی انجامید که طی آن مهره‌های مهم جنبش جنگل ازجمله دکتر حشمت کشته و نیروهایش هریک به سویی پراکنده شدند. پس از آن، هنگامی که دولت از دستگیری میرزا و اعدام او ناامید شد، کمونیست‌های ایرانی با هدف ایجاد جمهوری سوسیالیست در گیلان سر برآوردند و با حمله به یاران میرزا و قتل عام آنان، رشت و چندین شهر گیلان را تصرف کردند.

حالا دیگر رضاخان نیز بیش از همیشه در سودای قتل میرزا قدم به قدم جنگل‌های گیلان را زیرورو می‌کرد. در نهایت میرزاکوچک خان جنگلی که با نیت پیوستن به دوستان قدیمی اش درحال عبور از کوه‌های تالش بود تا قیامی تازه را آغاز کند، اسیر بوران کوهستان شد. این خبر که دوستانش را متأثر و دشمنانش را شاد کرد، همه‌جا منتشر شد و به گوش محمدخان سالار برادر امیر تالش رسید. او به اتفاق یکی از منسوبانش (فتح‌ا...) و عده‌ای تفنگچی به خانقاه رفت و سپس به منظور انتقام‌جویی و کینه دیرینه‌ای که با جنگلی‌ها داشت، سر نیمه جان میرزا را از بدنش جدا کرد. رضا نام استکستانی به اشاره او سر میرزا را برید و تحویل خان تالش داد.

سریال «کوچک جنگلی»

سریال «کوچک جنگلی» به کارگردانی بهروز افخمی از سال ۱۳۶۶ روی آنتن شبکه یک تلویزیون رفت. در این پروژه پربازیگر، علیرضا مجلل در نقش میرزاکوچک خان ایفای نقش می‌کند و هنرمندان دیگری ازجمله داوود رشیدی، مهدی هاشمی،  فتحعلی اویسی، جهانگیر الماسی و پروانه معصومی نقش آفرینی می‌کنند. این سریال فقط دوره اول قیام میرزاکوچک خان را به تصویر می‌کشد که از شروع قیام و شکل گیری هیئت اتحاد اسلام آغاز می‌شود و تا ورود نیرو‌های عبدالحسین تیمورتاش به رشت و راهپیمایی طولانی جنگلی‌ها به سمت شرق گیلان که به تسلیم شدن احمد کسمایی و اعدام دکتر حشمت منجر می‌شود، ادامه پیدا می‌کند و در همین دوره هم تمام می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->